De Nachtstemmer

De Nachtstemmer

Leeservaring door: Gwen Nijsen-Quast

Maarten ’t Hart: De nachtstemmer. 2019 (315 paginas) A12972

Voor mijn verjaardag kreeg ik het boek “de nachtstemmer” van Maarten ’t Hart. Het was lang geleden dat ik iets van deze schrijver had gelezen.
Maarten ’t Hart schreef de roman in het jaar dat hij 75 werd. Hij werd geboren in 1944 in Maassluis en groeide op in een gereformeerde omgeving, die een onuitputtelijke inspiratie bron zou worden voor zijn werk. Tijdens zijn studie biologie in Leiden brak hij met het geloof. In 1971 debuteerde hij met “Stenen voor een Ransuil”. Groot was ook het succes van “een vlucht regenwulpen”. Het geloof, de passie voor muziek , de literatuur en de natuur zijn terugkerende thema’s in zijn werk.

In de nachtstemmer vertelt de ik-persoon, de orgelstemmer Gabriel Pottjewijd, hoe hij met de trein vanuit Groningen naar een plaatsje in Zeeland gaat, waar hij twee antieke orgels moet stemmen. Na een rit in een oude trein komt hij in het stadje waar alles grauw en vervallen lijkt. Een hotel is er niet en hij neemt zijn intrek in een oud zeemanshuis. Hij ontmoet de weduwe Gracinha, een betoverende, maar humeurige Braziliaanse schone. Haar eigenaardige dochter blijkt een uitstekende hulp te zijn bij het stemmen van de orgels. Gabriels omgang met moeder en dochter zorgen voor nogal wat ophef in het dorp en hij raakt steeds meer in de problemen.

De nachtstemmer biedt een combinatie van luchtigheid, chagrijn, vrolijkheid, gekanker en geklaag. Ondanks de verschillende mysteries, de verdachte dorpelingen , de zeer uitgebreid uitgewerkte achtergrond van de personen en van het havenstadje maakt de roman een spontane, bijna geïmproviseerde indruk. De schrijver heeft zich laten leiden door zijn eigen schrijfplezier en had geen zin om te herschrijven of te schrappen. Daardoor zijn er soms overbodige herhalingen. Voor mij was het helemaal niet storend en ik heb het boek met heel veel plezier in één ruk uitgelezen. Het is geen wereldliteratuur, maar de spanning wordt goed opgebouwd en het taalgebruik is mooi. Het is leuk om weer eens wat van deze schrijver te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *